Süt Hormonun Yüksek Olması Gebeliği Engelliyor!

Süt hormonu yüksekliği ile gebelik arasındaki ilişki nedir? Ayrıntılı bilgi için yazımıza göz atın.
Momart

Vücut sistemleri birbiriyle bağlantılı birer dişli çarka benzerler. Herhangi bir sistemde oluşacak rahatsızlık tüm sağlığı etkiler. Endokrin sistem, vücut işlevinde iç salgı bezlerini ve hormonları etkiler. Büyüme hormonundan cinsiyet bezlerine kadar salgıları kontrol altında tutarak dengeyi sağlar. Süt hormonu olarak da bilinen prolaktin lohusalık döneminde kadınların süt bezlerinin gelişmesinde ve süt üretiminden sorumludur. Kadınlarda belirli dönemler süt hormonu yüksekliği çeşitli hastalıkları da gösterebilir.

Hipofiz bezi hormonsal denge için uyarıcı görevini üstlenir. Arka ve ön lobu bulunan bu yapı oldukça küçüktür. Beynin alt kısmında bulunan nohut büyüklüğündeki hipofiz iç ve dış etmenlere tepki gösterir. Bu tepkiler hormonlarımızın yükselip azalmasıyla duygularımızda ya da fiziksel görünüşümüzde farklılıklara sebep olur. Adenohipofiz yani ön loptan salgılanan süt hormonu endokrin (iç salgı) türüne aittir. İki cinsiyet için farklı işlevlere sahip olan hormon kadınlar için oldukça önemlidir.

Östrojen hormonu ile birlikte salgılanan prolaktin cinsiyet özelliklerinin ortaya çıkmasını da sağlar. Gebelik döneminin sekizinci haftası kadınlarda süt hormonu yüksekliği görülür. Bunun sebebi gelişmiş olan süt bezlerinin annelik için hazır hale getirilmesidir. Hamilelik ve emzirme sürecinde bireyin vücudunda normal değerden yüksek olan hormon gebeliği engeller. Bunun sebebi FSH (Folikül Uyarıcı hormon) ve GnRH (cinsiyet bezi) hormonlarının salgılanmasını engellemesidir. FSH hormonu kadınlarda yumurta üretimini erkeklerde sperm üretimini uyarır.

İlginizi Çekebilir;

Prolaktin Hormonu ve Gebelik Durumu

Prolaktin hormonu kadınlarda adet görmeme ve gebe kalamama durumlarına yol açar. Bunun sebebi endokrin sisteminin kendi içerisinde oluşturduğu mekanizmadır. Prolaktin yani süt hormonunun yükselmesi vücutta dengeyi sağlamak için FSH hormonunun salgılanmasını engeller. Düzenli olarak emzirme işlemi gösteren anne adayları adet düzensizliği gibi sorunlarla baş başa kalabilir. FSH hormonun etkilenmesi yumurta üretimini durdurduğu için gebe kalma ihtimalide oldukça düşüktür.

Süt Hormonu Yüksekliğinin Sebepleri

Gebelik ve emzirme süreçlerinde prolaktinin yüksek olması normal karşılanırken bazı durumlar hastalıkları işaret eder. Hiperprolaktinemi olarak adlandırılan süt hormonu yüksekliği iyi huylu tümör olarak adlandırılan adenomlardan etkilenir. Kortizol hormonunun fazla olmasına bağlı olarak ortaya çıkan Cushing sendromu süt hormonunun yükselmesinin nedenidir. Hipotroidizm (tiroit hormonun düşüklüğü), böbrek yetmezliği ve çeşitli ilaçlar prolaktin hormonunda düzensizliğe neden olur.

Ağır egzersizler ve uykusuzluk hayat standartlarını düşürdüğü gibi hormonsal yapımızda etkiler. Dar kıyafetler giymek, stres, dengesiz beslenme ve antidepresan ilaçlar süt hormonu yüksekliği ile ilgilidir. Dengesiz beslenmeye bağlı olarak anoreksiya, meme travmaları ve akciğer kanseri süt hormonunu etkiler. Yazımızın başında değindiğimiz gibi hayatınızda fiziksel ve psikolojik tercihler vücut sistemlerini etkiler. Sosyal bir varlık olan insanın bedeni sadece fiziksel ve kronik hastalıklardan değil psikolojik etmenlerden de payını alır.

PRL Yüksekliğinde Kullanılan Tanı ve Tedavide Yöntemler

Halk arasında süt hormonu olarak bilinen Prolaktin değeri kadınlar da 2-29 nanogram civarında olmalıdır. Gebelikte 209 değerlerine kadar çıkan hormon FSH hormonunun etkileyerek gebeliği engeller. Emzirme ve gebelik dönemleri dışında meme uçlarından kendiliğinden ya da sıkınca gelen sütün prolaktin yüksekliğini gösterir.

Fiziksel olarak memede büyüme ve ağrı da görülür. Baş ağrısı, görme kaybı, cinsel isteksizlik ve adet düzensizliği sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir. Süt hormonu yüksekliği tanısında kan tahlili kesin bir sonuç verir. Kandaki PRL değerine bakılarak tanı konulur. Sağlıklı bir veri için kan tahlilinin alınma zamanı önemlidir.

Gün içerisinde prolaktin hormonu değeri değişiklik gösterebilir. Bu sebeple sabah kan tahlili alınır. Ayrıca kan alınacağı gün uykusuzluk ve cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Tanı işlemlerinden sonra izlenecek yol oldukça önemlidir. PRL hormon yüksekliğinin dayandığı hastalık veya etkenin tedavi sürecinde adenomlarda olduğu gibi ilaç kullanımı görülebilir. Adenomlar iyi huylu cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymayan kitlelerdir. Hipofiz bezinin yakınında bulunan kitle ilaçlarla küçülür. Eğer ilaç tedavisi yeterli değilse ve kitle büyükse cerrahi müdahale gerekir.

Sağlıklı Yaşamın PRL Yüksekliği Üzerinde Etkisi

Süt hormonu yüksekliği için kullanılan ilk tedavi yöntemi ilaçlardır. Fakat bundan önce dengeli beslenme, stres faktöründen uzaklaşma PRL hormonunda olumlu sonuçlara neden olur. Biyolojik yapımız gereği uyku sinir ve endokrin sistemini oldukça etkiler. Ayrıca bu süreçte tıbbi destek almak önemlidir. PRL hormonunu düzenlemek için ot, kür, bitki gibi belli olmayan yöntemler vakit kaybına neden olacaktır.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
10:36