Riskli Gebelikler
Riskli gebelikler annenin ya da fetüsün hayatını ya da sağlığını tehlikeye atan gebelik türüdür. Bazı gebeliklerde risk, gebelik sürecinde artarken bazı durumlarda daha anne adayları gebe kalmadan önce risk artmaya başlamaktadır. Gebeliğin riskli olmasına neden olan bazı durumlar bulunmaktadır.
Bu durumlar hamilelik öncesi, ve hamilelik sürecinde ortaya çıkan durumlardır. Ayrıca gebelik yaşı da risk oluşturabilecek etmenler arasında yer almaktadır. 17 yaşından önce ve 35 yaşından sonraki gebeliklerde düşük riski yükselmektedir. 40 yaşından sonraki gebeliklerde ise genetik bozukluk görülme riski ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber yaşın ilerlemesi ile vücutta meydana gelen değişikler bu risklerin artmasına ve gebeliğin riskli hale gelmesine neden olmaktadır.
Hamilelikten Önceki Riskler
Yüksek tansiyon, akciğer, böbrek ve kalp bozuklukları gebelik için ciddi riskler oluşturabilecek risklerden bazıları olarak kabul edilmektedir. Ayrıca diyabet, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ya da HIV gibi kronik enfeksiyonlar hem anne hem de bebek için büyük riskler taşımaktadır.
Daha önceki gebeliğin düşükle sonuçlanması ya da ailede genetik bozuklukların bulunması da gebeliğin riskli olmasına neden olmaktadır. Bu tarz sağlık durumu olan kişilerin hamile kalmadan önce bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanacak testler ve yapılacak ilaç tedavileri hem annenin hem de bebeğin hamilelik süresince sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Hamilelikle Beraber Ortaya Çıkan Riskler
Anne adayı sağlıklı olsa bile hamile kaldıktan sonra bebeği ya da kendi sağlığını riske atabilecek bazı rahatsızlıklar yaşayabilmektedir. Hamilelikle beraber ortaya çıkan rahatsızlıkların başında preeklamsi ve hamilelik şekeri gelmektedir. Preeklamsi sendromu yüksek tansiyon ve proteinüri ile ortaya çıkmaktadır ve tedavi edilmediği durumlarda anne ve bebek için ölümcül olabilmektedir.
Ancak bu teşhis konan hastalar doğru bir şekilde tedavi edildiklerinde sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilmektedir. Hamilelik şekeri ise hamilelik döneminde ortaya çıkan diyabettir. Bu rahatsızlık doğumdan sonra ortadan kalkmaktadır. Ancak hamilelik şekeri olan kadınlarda doğum sonrasında tip 2 diyabet görülme riski artmaktadır. Prematüre doğum, çoklu doğum, plasenta previa gibi durumlarda riskli gebelikler kategorisinde yer almaktadır.