Rahim Filmi Nedir?

Momart

Rahim Filmi Nedir?

Rahim filmi olarak da bilinen histerosalpengografi, rahmin ve fallop tüplerinin görüntülenmesini sağlayan gelişmiş bir yöntemdir. Bu yöntem ayrıca düşüğe neden olan rahim problemlerinin belirlenmesinde de kullanılmaktadır. Rahim filminde boyar madde kullanıldığı için bu yöntem aynı zamanda fluoroskopi adı ile de bilinmektedir. Rahim filminde durağan bir fotoğraf çekilmez bunun yerine video gibi hareketli görüntüler elde edilmektedir. Rahim filmiyle ile fallop tüplerinde açıklık olup olmadığı, rahmin yapısı ve şekli, kontrol edilebilmektedir. Rahim filmi için en uygun dönem reglin ilk gününden 7 - 10 gün sonrası ve yumurtlamadan hemen öncesidir. Rahim filmi ile detaylı bir görüntüleme elde edilir ve jinekolojik problemlerin başarıyla teşhis edilmesi mümkün olur.

Rahim Filmi Neden İstenir?

Fallop tüplerinde tıkanıklık olması ya da rahim şeklindeki anomaliler kadın kaynaklı kısırlığa neden olabilir. Rahim filmi sayesinde hem tüplerin açık olup olmadığı hem de rahmin şeklinde herhangi bir sorun bulunup bulunmadığı teşhis edilebilir. Kadın kaynaklı infertilite teşhisinde sıklıkla başvurulan rahim filmi genellikle denenmesine rağmen hamileliğin oluşmadığı ya da tekrarlayan düşüklerin söz konusu durumlarda tercih edilmektedir. Biz, bize gebelik isteği ile başvuran tüm kadınlarda HSG çektiriyoruz.

Doğuştan gelen ya da sonradan oluşan ve tekrarlayan düşüklere neden olabilen rahim miyomları, endometrial polipler, yapışıklıklar, tümörler ya da diğer anomaliler de rahim filmi ile tespit edilebilmektedir. Ayrıca rahim filmi, günümüzde tüp bebek tedavisine başlanmadan önce de sıkça başvurulan bir görüntüleme yöntemidir. Bu sayede yaşanabilecek problemler ön görülerek tüp bebek tedavisinin başarısını arttırmaya yönelik planlamalar yapılabilmektedir.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi jinekolojik muayeneye oldukça benzer bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Spekulum takılması ile rahim ağzı rahatlıkla görüntülenebilir, daha sonra katater yerleştirilir. Rahim boşluğu, fallop tüpleri ve periton kavitesi boyar madde ile doldurulur. Bu esnada görüntüleme de gerçekleştirilmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra katater çıkarılmaktadır. İşlem esnasında hafif rahatsızlık hissi olması son derece normaldir.

Boyar madde yüzünden şişkinlik ve hafif ağrı hissi ile karşılaşılabilir. Ayrıca rahim filmi çekildikten sonraki birkaç günde vajinal lekelenme görülmesi doğaldır. Görüntüleme sonrasında rahmin ve fallop tüplerinin yapısı detaylı bir şekilde incelenebilmektedir. Minimal invaziv bir yöntem olduğu için görüntüleme işlemi sonrasında komplikasyon oluşma riski oldukça düşüktür. İşlem sonrasında mutlaka antibiyotik kullanılmalıdır.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
02:56