Free DNA Nedir? Amniosentezin Alternatifi Olabilir mi?

Free DNA, hamilelikte bebeğin trizomi 21, trizomi 18, 13 ya da X ve Y kromozomlarında bir anormalliğe sahip olup olmadığını ya da ihtimalini yüksek olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir testtir.
Momart

Free DNA, hamilelikte bebeğin trizomi 21, trizomi 18, 13 ya da X ve Y kromozomlarında bir anormalliğe sahip olup olmadığını ya da ihtimalini yüksek olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir testtir. Trizomi 21 günümüzde Down sendromu olarak bilinmektedir.  Bu testle 10 haftalık hamilelikten sonra anne adayından alınan bir kan ile kan içerisinde yer alan cenin DNA parçaları ölçülmektedir.

Bu parçalarda 21, 18, 13 kromozomlarından ve cinsiyet kromozomlarından bağıl DNA miktarına dayanılarak yaşanacak anormalliği oranı belirlenebilmektedir. Free DNA testinin sonuçları kan alındıktan iki hafta sonra çıkmaktadır. Free DNA testi ile Down Sendromu %99 oranla belirlenmektedir. Bunların yanı sıra diğer kromozom bozukluklarının da belirlenme şansı da bulunmaktadır. 

Free DNA ve Amniosentez

Free DNA yöntemi 2012 yılında noninvasive doğum öncesi test olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte doğum öncesi çok kromozomluluk takibini önemli ölçüde değiştirdi. Amniosentez, ultrason ve serum (belirteç) gibi daha eski yöntemlere göre Free DNA testi herhangi bir anomaliyi daha yüksek oranla ve daha doğru bir şekilde belirleme şansı sunmaktadır.

Günümüzde Free DNA yüksek risk taşıyan kadınlarda birincil test olarak kullanılmak ve hızla tüm anne adaylarında tercih edilmektedir. Amniosentez ise anne karnında yer alan (bebeğin içinde bulunduğu) amniyotik sıvıdan alınan yapılan bir testtir. Ancak özellikle Down sendromunun belirlenmesinde Free DNA kadar başarı oranı yakalanmamaktadır.!!!!!!! Kesin tanı amniyosentez ile konur.

Free DNA’in Avantajları

Doğum öncesi Free DNA testi, klasik olarak birinci ve ikinci trimester izlemeden daha hassas ve spesifik sonuçlar vermektedir. Free DNA ile bebeğin kan grubu ve cinsiyeti de belirlenebilmektedir. Ayrıca direkt olarak invasive bir yöntem yerine noninvasive bir yöntemi tercih etmek invasive yöntemlerin beraberinde getirdiği düşük yapma riski gibi riskleri de ortadan kaldırmaktadır.

Free DNA testinde vücuda herhangi bir müdahalede bulunulmadığı için hem bebek hem de anne açısından hiçbir fiziksel riski bulunmamaktadır. Bu nedenle risk grubunda yer almayan anne adayları da gönül rahatlığı ile bu testi yaptırabilmektedir. 

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
14:01