Azospermi Ve FSH İlişkisi

Momart

Azospermi Ve FSH İlişkisi

Azospermi, bir erkeğin menisinde canlı ya da cansız hiç olgun sperm hücresi bulunmaması durumudur. Üreme sisteminde meydana gelen bir tıkanıklık, hormonal problemler, ejakülasyon problemleri ya da testis yapısı veya işlevi ile ilgili sorunlar sonucunda ortaya çıkar. Azospermiye yol açan bazı problemler tedavi edilebilir ve tedavi sonrasında kısırlık problemi ortadan kaldırılabilir. Bazı nedenlerde ise yardımcı üreme tekniklerinde kullanılmak üzere kişi özelinde planlanan prosedürler sayesinde canlı sperm elde etmek mümkün olabilir.

Azospermi ve FSH

FSH, hipofiz bezinin testislerdeki spermatogenik hücrelere sperm yapmalarını söylemek için kullandığı hormonal sinyaldir. Normal FSH miktarı 1.0 – 7.0 mIU/mL civarındadır. FSH miktarının normalden yüksek ya da alçak olması çeşitli problemlere yol açabilmektedir.

FSH Düzeyi Düşük

Kandaki FSH miktarının 1.0 mIU/mL’nin altında olması FSH düzeyinin düşük olduğunu gösterir. Bu noktada testisler hipofiz bezinden gerekli sinyali alamayabilir ve testiküler sperm üretiminde işlevsel bir problem olmasa da üretilen sperm sayısında düşüş gözlemlenebilir.

FSH Düzeyi Yüksek

Beyin testislerin normalden daha az sperm ürettiğini algıladığında, testislerin daha fazla sperm üretmesini sağlamak için kan dolaşımına daha yüksek FSH salgılanmasını sağlar. Bu nedenle FSH seviyesinin yüksek olması testislerde sperm üretme kapasitesinin azaldığını gösterir. FSH seviyesini düşürmenin tek yolu sperm hücresini iyileştirmektir.

FSH Düzeyi Normal

Bazı durumlarda sperm üretimi düşük olan erkeklerde FSH düzeyi normal çıkabilmektedir. Hipofiz bezi testislerin olması gerekenden daha az sperm ürettiğine dair sinyal aldığında kandaki FSH oranını artırmaya çalışır. Ancak bazen hipofiz bezinden gelen FSH yanıtı körelir ve testiküler sperm üretiminin azalmasına rağmen FSH seviyesi aynı kalır.

Azospermi Tanısında Hangi Adımlar İzlenir?

Azospermi teşhisi sperm analizi ile oldukça kolay bir şekilde konabilmektedir. İlk olarak test için hastadan sperm örneği alınır. Sonrasında ise bu örnekte sperm hücresi olup olmadığı mikroskop altında incelenir. Alınan örnekte herhangi bir sperm hücresi bulunmaması durumunda hastaya azospermi teşhisi konur. Azospermi kaynaklı kısırlık problemi yaşayan çiftlere tüp bebek tedavisi önerilmektedir.

Azospermi Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Azospermi tedavisi, rahatsızlığın türüne göre değişiklik gösterir. Tıkanıklığa bağlı azospermide sperm akışına izin vermeyen tıkanıklıkların giderilmesi ile problem ortadan kaldırılabilir. Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi problemi medikal tedaviye cevap vermeyebilir. Ancak çeşitli yöntemler ile direkt olarak hastanın testisinden canlı sperm elde edilmesi mümkün olabilir. Elde edilen bu sperm hücresi sonrasında laboratuvar ortamında çok ince bir iğneyle yumurta hücresinin içerisine bırakılır. Döllenmenin gerçekleşmesi halinde embriyo oluşursa, oluşan embriyo kaliteliyse bir sonraki aşamaya geçilir. Embriyo anne adayının rahmine transfer edilerek tüp bebek tedavisi tamamlanır.

Epididimal Sperm Elde Etme Teknikleri

Epididimal sperm elde etme teknikleri arasında kısaca PESA olarak bilinen perkütan epididimal sperm aspirasyonu ve mikroskopik sepididimal sperm aspirasyonu olarak bilinen MESA yöntemleri ile yapılmaktadır. Bu yöntemlere epididimal sperm elde etme teknikleri adı verilmektedir. Epididimal sperm elde etme teknikleri tıkanıklığa bağlı azospermi hastalarına uygulanmaktadır.

Testisten Sperm Elde Etme Teknikleri

Testisten sperm elde etme teknikleri ise TESE, Mikro TESE ve TESA yöntemleridir. Bu yöntemler tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi hastalarına uygulanır. Bu şekilde direkt olarak sperm hücrelerinin üretildiği yerde sperm araması gerçekleştirilir.

Sık Sorulan Sorular

1.Sekonder Azospermi Nedir?

Sonradan edinilmiş azospermiye sekonder azospermi adı verilmektedir. Sperm üretiminde bozulmaya yol açacak çevresel etkenler, üretimi etkileye çeşitli hastalıklar, bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar sekonder azospermiye yol açabilmektedir.

2.Azospermi Hastaları Baba Olabilir Mi?

Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde azospermi hastalarının büyük bir kısmı baba olabilmektedir. Azospermi günümüzde tedavi edilebilir ya da direkt olarak testisten alınan sperm hücresi ile çiftlerin bebek sahibi olması sağlanabilmektedir.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
10:24