Sezaryen Doğum

Sezaryen doğum günümüzde çoğu anne adayı için korkuyla bakılan bir işlemdir.
Momart

Sezaryen doğum günümüzde çoğu anne adayı için korkuyla bakılan bir işlemdir. Bazı durumlarda her ne kadar sezaryen doğum yapılacağı önceden belirlense de bazen acil olarak bu işlemin uygulanması gerekir.

Annenin ya da bebeğin sağlığının normal doğum sürecinde kötüye gitmesi durumda tercih edilen bu yöntem hakkında bir fikir sahibi olmak normal doğum yapacak olan anneler için bile faydalıdır.

Sezaryen doğum hem anne hem de bebek için güvenli bir uygulamadır. Ancak bu büyük bir ameliyattır ve bu nedenle hafifle alınmaması gerekir. Sezaryen doğum sonrasında yapılması gerekenler, normal doğuma göre büyük farklılıklar içerir. 

Planlanan Sezaryen

Doğumun daha önceden sezaryen ile yapılacak olmasının planlanması anne adaylarını rahatlatır. İşlemden önce ilaç ve sıvı almak gerekir. Ayrıca operasyon süresince mesanenin boş kalması için kateter takılmaktadır. Sezaryen doğum için epidural ve spiral lokal anestezi kullanılır. Lokal anestezi sayesinde bel bölgesinden aşağısı uyuşur ve herhangi bir acı meydana gelmez.

Genel anestezi sezaryen doğumlarda pek tercih edilmez. İşlem karına ve rahme yapılan kesilerden gerçekleştirilir. Birçok anne bebeğini sezaryen doğumdan sonra hemen kucağına alabilmekte ve emzirebilir.

Ancak bazı durumlarda sezaryen ile doğan bebekler nefes almada zorluk yaşayabilir. Bu nedenle doktor bebeğin sağlıklı ve dengeli olduğuna karar verdikten sonra bebek anneye verilir. Bebek alındıktan sonra plasenta da dışarı çıkarılır ve kesikler dikilir. Sezaryen doğum yaklaşık olarak 45 dakika sürer.

Acil Sezaryen

Bazı durumlarda doğum normal olarak ilerlerken yaşanabilecek olumsuz sağlık durumlarından ötürü sezaryen doğum gerçekleştirilebilir. Bu işlem, daha önceden planlamış sezaryen doğuma göre bazı farklılıklar içerir.

Karın ve rahim bölgesine yapılan kesilerden sonra bebeğin doğması 2 dakika içerisinde gerçekleşebilir. Planlı bir sezaryen doğumda ise bu süre yaklaşık 10 - 15 dakikadır. Bebeğin nefes almada zorluk çekmesi, kalp atışlarının düzensiz olması gibi durumlarda tercih edilir.

Doktorlar bebeğin durumunu kontrollü hastane ortamında stabil hale getirebilir. Ayrıca planlanan sezaryenden farklı olarak acil durum sezaryenlerinde lokal anestezi yerine genel anestezi de tercih edilir. Anneler anestezi etkisinden çıktıktan sonra bebeklerini kucaklarına alabilir.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
03:17