Mikro TESE Tedavisi ve Tüp Bebek

Momart

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için Mikro TESE tedavisi, yardımcı tedavi yöntemlerinden biridir. Tüp bebek tedavisi için başvuru yapıldığında infertilitenin kaynağı kadın, erkek ya da hem kadın hem de erkek olabilir. Erkek kaynaklı infertilitenin yaygın nedenlerinden biri azospermidir. Azospermi tıkanıklığa bağlı ve tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi olmak üzere iki ayrı türde görülebilir.

Tıkanıklığa bağlı azospermide testisler sperm üretir ancak sperm meniyi oluşturan sıvılarla ya birleşemez ya da birleştiğinde vücut dışarısına atılamaz. Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi de ise testislerde sperm üretimi gerçekleşmez.

İşte bu durumda, en gelişmiş sperm arama ve toplama tekniği olarak Mikro Tese ameliyatı gündeme gelir. Ejekülasyon ile sperm hücresi elde edilemediğinde mikroskobik bir operasyon ile direkt testislerdeki dokudan sperm hücresi alınmaktadır. Bu işleme Mikro TESE adı verilir.

Mikro TESE Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Tüm azoospermik hastalar için mikro TESE işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Sperm üretimi erkeklerdeki Y kromozomunun AZF adı verilen bölgesinde düzenlenir. Bu bölgede yer alan A, B ve C alt bölgelerinin birinin ya da birkaçının hiç olmaması durumunda sperm üretimi mümkün olmamaktadır.

Bu nedenle hastalara mikro TESE uygulanmamaktadır. Ancak AZF bölgesinde eksiklik bulunmayan hastalardan mikro TESE ile sperm hücresi elde etmek mümkündür.

Mikro TESE Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sperm toplama işlemi genel anestezi ile yapılır. Sperm hücrelerinin bulunduğu kanallar işlem süresince incelenir. Sperm kanallarını 25 kata kadar büyütebilen mikroskoplar ile sperm hücreleri aranır. İşlem esnasında tüm kanallar incelendiği için operasyon yaklaşık 2.5 saat sürebilmektedir.

Mikro TESE Tedavisi İçin Merak Edilenler

Bu işlem, azoospermik olan her hastaya uygulanabilir bir işlemdir. Y kromozomu üzerinde sperm üretimini kontrol eden AZF bölgesi ve bu bölgede A, B, C alt bölgeleri bulunur. Sadece AZF A, AZF B ya da üç bölgenin tamamının noksan olması durumunda mikro TESE işlemi gerçekleştirilememektedir. Çünkü bu durumda sperm üretimi mümkün olmamaktadır.

Mikro TESE Ameliyatı Olacak Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?

Ameliyatta direkt olarak testisin içerisinde sperm hücresi aranır. Bu nedenle hastaların işlem öncesinde cinsel perhizde bulunması gerekebilmektedir. Ameliyat genel anestezi ile yapılmalıdır. Bu nedenle hastaların ameliyattan önceki akşamdan itibaren bir şey tüketmemesi gerekmektedir. Kan sulandırıcı kullanan veya diyabet ya da hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olan kişilerin mutlaka bu rahatsızlıklarını ameliyatın planlama aşamasında belirtmesi gerekmektedir.

Mikro TESE Tedavisi Birden Fazla Kez Uygulanabilir mi?

İşlemin birden fazla kez uygulanmasında herhangi bir sakınca bulunmaz. İlk uygulamada sperm hücresi bulunan kişilere yapılan tekrar işlemlerde sperm hücresi bulma ihtimali %85 ile 90 arasında değişir. Diğer taraftan ilk mikro TESE operasyonunda sağlıklı sperm hücresine rastlanılmayan hastalarda, ikinci operasyonda sperm hücresi bulunma ihtimali %20 ile 30 arasındadır.

Hangi Durumda İkinci Mikro TESE Ameliyatı Gerçekleştirilir?

İlk ameliyatta kaliteli ve çok sayıda sperm hücresi bulunması durumunda genellikle alınan spermlerin bir kısmı dondurulabilmektedir. Ancak az sayıda ya da düşük kaliteli sperm bulunduğunda ise dondurulma işlemi yapılmaz. Bu gibi durumlarda ikinci mikro TESE ameliyatı yapılması gerekmektedir. İkinci mikro TESE işleminin yapılması için ilkinin üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesi gerekmektedir.

Mikro TESE Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi mikro TESE ameliyatında da bazı riskler bulunmaktadır. Bu riskler genellikle ameliyat bölgesinde enfeksiyon, kanama ya da ağrı ile sınırlıdır. Çok nadir de olsa bazı hastalarda doku hasarı nedeniyle testosteron düzeyinde düşme meydana gelebilmektedir. Ancak operasyonu takip eden 8 hafta içerisinde testosteron seviyesi normale döner.

Mikro TESE Ameliyatı Başarı Oranı Nedir?

Ameliyatın başarı oranı hastadan hastaya farklılık gösterir. Hastaların sperm kalitesi ve sperm sayısı ameliyatın başarı oranını direkt olarak etkilemektedir.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
15:35