Embriyo Transferi Sonrası Kişi Normal Aktivitelerine Ne Zaman Dönebilir?

Momart

Embriyo Transferi Sonrası Kişi Normal Aktivitelerine Ne Zaman Dönebilir?

Tüp bebek tedavisi fiziksel ve psikolojik açıdan bazı zorlukları içeren stresli ve heyecanlı bir dönemdir. Embriyo transferi tüp bebek tedavisinin sona erişi anlamına geldiğinden aynı zamanda bu zorlu sürecin bitişi olarak da kabul edilir. Bundan sonraki süreçte uygulanan tedavinin başarılı olup olmadığına dair alınacak sonuç beklenir.

Embriyo Transferi Nedir?

Laboratuvar ortamında istenilen aşamaya getirilmiş olan embriyonun ya da embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemine embriyo transferi denilir. Tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biri olan embriyo transferi kısa ve basit bir işlemdir.

Embriyo transferi; hastanın yaşı, daha önceki deneme sayısı, embriyonun gelişimi ve sayısı gibi faktörler göz önünde bulundurularak yumurta toplama işleminden sonraki 2- 6. günler arasında yapılır.

Dondurulmuş embriyo transferi yapılacaksa öncesinde rahim transfere hazırlanmalıdır. İşlem genellikle anestezi uygulanmadan gerçekleştirilir. İşlem sırasında rahmin ultrasonla net bir şekilde görüntülenebilmesi için anne adayı idrara sıkışık olmalıdır.

Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Anne adayı embriyo transferi esnasında jinekolojik muayene pozisyonu alır. Spekulum takıldıktan sonra vajina ve rahim ağzı steril bir solüsyon kullanılarak temizlenir. Transfer edilecek embriyolar embriyolog tarafından mikroskop altında çok az miktarda özel bir sıvıyla özel bir enjektöre alınır.

Karından yapılan ultrasonografi yardımıyla embriyo transfer kateteri rahim tavanıyla arada 1.5 cm mesafe kalana kadar ilerletilip rahim boşluğuna embriyolar bırakılır. İşlem tamamlanınca kateter dikkatlice çıkarılır.Kateterde embriyo kalıp kalmadığı işlem sonrasında mikroskop altında kontrol edilir.

Embriyo Transferi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Embriyo transferinden sonra yaklaşık yarım saatlik bir istirahatin ardından çift evine gidebilir. Eğer çift şehir dışına çıkacaksa 2-3 saatlik bir yolculukta sakınca yoktur. Daha uzun mesafe yolculuklar için bir gün sonrasının beklenmesi önerilir.

Embriyo transferinden sonra anne adayı 3 gün dinlenmelidir. Daha sonra günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.

Anne adayının hapşırmasında, öksürmesinde, uyurken sağa sola dönmesinde, merdiven inip çıkmasında bir sakınca yoktur. Bununla birlikte gebelik oluşana kadar ağır işlerden ve egzersizlerden uzak durulmalı, ani hareketlerden kaçınılmalıdır.

Transfer işleminden sonra göğüslerde dolgunluk, kasıklarda adet görülecekmiş gibi ağrı, pembe-kahverengi damla şeklinde akıntı görülebilir. Bu endişe verici bir durum değildir. Fakat akıntı adet kanaması gibi kırmızı olursa doktora başvurulmalıdır.

Anne adayı embriyo transferinden sonra duş alabilir. Embriyo transferi sonrasında ve gebelik oluşması durumunda bu süre boyunca asitli içecekler, kahve, bitkisel çaylar, sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

Aşırı baharatlı ve yağlı gıdalardan kaçınılmalı; taze meyve, sebze ve protein ağırlıklı bir beslenme programı izlenmelidir. Anne adayı bolca su tüketmeli ve doktorunun onayı olmadan hiçbir ilaç kullanmamalıdır. Luteal destek amacıyla doktorun verdiği iğneler belirtilen süre boyunca talimatlara uygun şekilde kullanılmalıdır.

İlk birkaç gün vajinal enfeksiyon oluşmasının engellenmesi için yüzülmemelidir.Cinsel ilişkide bulunulmaması önemlidir. Anne adayı kurşun içerme olasılığı bulunan boyalara ve sıvılara maruz kalmamalıdır. Olası bir enfeksiyonunun engellenmesi için pastörize olmamış süt ve taze peynir tüketiminden kaçınılmalıdır.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
12:35