Dış Gebelik veya Ektopik Gebelik

Hamileliğin gerçekleşebilmesi için yumurtalık fallop tüpüne yumurtayı göndermektedir.
Momart

Hamileliğin gerçekleşebilmesi için yumurtalık fallop tüpüne yumurtayı göndermektedir. Yumurtanın burada döllenebilmesi için bir sperm hücresi ile temas etmesi gerekir. Döllenmiş yumurta rahim bölgesine gelmeden önce 3 veya 4 gün fallop tüpünde kalmaktadır. Bu aşamadan sonra gebelik rahme ulaşır, endometrium dediğimiz rahim iç tabakasına tutunur ve bebek doğana kadar burada büyür. Ancak döllenen yumurta rahme değil de  fallop tüpüne ya da karnın başka bir yerine tutunursa o zaman dış gebelik olarak da bilinen ektopik gebelik meydana gelir.

Ektopik gebelikte gebelik süreci normal bir şekilde devam edemez ve acil bir şekilde müdahale edilmesi gerekir. Dış gebelik hamileliğin ilk birkaç haftasında meydana gelir. Bu süreçte herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir ve anne adayları durumdan habersiz bir şekilde hayatlarına devam edebilirler.

Dış Gebelik Belirtileri

Dış gebelik ilk başlarda herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkabilir. Ancak bu durumun yaygın bazı belirtileri bulunur. En çok karşılaşılan belirtilerinin başında vajinada hafif kanama ve pelvik ağrıdır. Bu belirtiler aynı zamanda ilk görülen belirtilerdir.

Dış gebeliğin ilerlemesi durumunda mide bulantısı, kusma, karın bölgesinde keskin kramplar, baş dönmesi ve güçsüzlük ile beraber boyun, omuz ve rektum bölgesinde ağrı görülebilir. Bu durum fallop tüplerinde yırtılmaya bağlı iç kanama bulguları olabilir. Bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekir.

Nedenleri, Teşhisi ve Tedavisi?

Fallop tüplerinde meydana gelmiş bir hasar döllenmiş yumurtanın rahme geçmesini engelleyebilir. Ayrıca pelvik inflamatuvar hastalık, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, daha önce pelvik ameliyatlardan meydana gelen skarlar, daha önce dış gebelik yaşamış olmak gibi nedenler dış gebeliğin meydana gelmesine neden olabilir.

Daha önce dış gebelik yaşamış olan kişiler uzman bir doktor tarafından pelvik muayeneye tabi tutulmaktadır. Ayrıca rahim bölgesi ve fallop tüplerinin görüntülenebilmesi için ultrason da yapılır. Belli aralıklarla yapılan kanda gebelik testi (bHcg) de dış gebeliğin tanısını koymakta yardımcı olmaktadır. Döllenmiş bir yumurta rahim dışında yaşayamayacağı için mutlaka bulunduğu bölgeden alınması gerekir.

Tedavi için fallop tüpünün yırtılmadığı ve dış gebeliğin çok ilerlemediği durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilir ancak bunun dışındaki diğer durumlarda dokunun cerrahi operasyon ile alınması gerekir.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
03:13