Deri Altı İmplantı ile Gebelikten Nasıl Korunabilirim?

Deri altı implant uygulaması gebeliği nasıl önler? Bu korunma yöntemi hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı inceleyin.
Momart

Yüzyıllar boyunca gebelikten korunmak için pek çok farklı yöntem denenmiştir. Günümüzde iğne ve ilaç yöntemleri kullanılırken Türkiye’nin 2002 yılında tanıştığı deri altı implant uygulaması da gebeliği önleyen metotlardan bir tanesidir. Gebeliğe karşı üç yol boyunca koruma sağlayan deri altı implant uygulaması, günümüzde yaygınca kullanılan doğum kontrol yöntemlerindendir. Bu implant, sağlık alanındaki gelişmelerle birlikte 1999 yılında “nexplanan 68 mg” olarak piyasaya sürülmüştür.

Deri altı implantı gebeliğe karşı %99 koruma sağlar. Uygulamanın faaliyete geçebilmesi için cerrahi müdahale gerekir. Süreç boyunca kadında adet düzensizliğine neden olduğu için korunma yöntemlerinde ilk sıralarda yer almaz. İmplantın deriye yerleştirilmesi anestezi yardımıyla gerçekleştirilir. Yapılan araştırmalarda dünyada yaklaşık bir milyon kadının deri altı implantına sahip olduğu ortaya konmuştur. Ülkemizde ise deri altı implantı beş bine yakın kadın tarafından kullanılmaktadır.

Alanında uzman jinekolog tarafından gerçekleştirilen müdahaleler sağlığınızı etkilemez. Serçe parmağı uzunluğunda olan çubuk şeklindeki implantın özelliğine göre üç ya da beş yıl arasında koruma sağlanır. Özel ve devlet hastanelerinde hizmet veren deri altı implant uygulaması için belirli bir ücret verilir. Zahmetsiz ve güvenilir bir koruma yöntemi olmasına rağmen kadınlar önyargıyla yaklaşabilir.

İlginizi Çekebilir;

Gebelik Önlemede Deri Altı İmplantı

Teknolojinin sağlık alanında attığı dev adımlar insanların hayatlarında değişeme sebep olmuştur. Cinsel ilişki sırasında korunma yollarını ele alacak olursak eskiden kullanılan bitkisel yöntemler geçerliliğini kaybetmiştir. Şimdilerde beşe ayrılan koruma yöntemleri sırayla; Hormonsal, rahim içi araçlar (spiral), ilaçlar, bariyer, doğal ve cerrahi yöntemler kullanılır.

Deri altı implant uygulaması korunma yöntemleri arasında hormonsal kategoride yer alır. Küçük bir cerrahi müdahaleyle üst kolun iç yüzeyine yerleştirilen implant progesteron hormonu salgılar. Progesteron hormonunun kadın vücudundaki işlevi endometriumu kalınlaştırmaktır. Hamilelik döneminde ve her yumurta üretiminde kandaki kolesterol sayesinde salınır. Yumurtanın endometrium yani rahim duvarına tutunması için uygun ortamı hazırlar.

Deri altı implant uygulaması için kullanılan progesteron rahim duvarını kalınlaştırarak spermin yumurtaya ulaşmasını engeller. Bu süreçte kadınlarda en çok rastlanan problem adet düzensizliğidir. Nadir olsa da baş ağrısı, cinsel isteksizlik, göğüslerde hassasiyet ve kilo alma durumları gözlemlenebilir. Koruma garantisinin yüksek olmasına ek olarak uzun süre gebeliği önler.

Deri altına yerleştirilen implantlar doğum kontrol haplarının yerini almıştır. Haplar yumurta üretimini durdurarak gebelikten korur. Her kadın için güvenli olmayan bu yöntemde jinekologlara danışmak gerekir. Eğer emzirme döneminde doğum kontrol hapı kullanıyorsa sütün miktarı ve kalitesi olumsuz etkilenir. Deri altı implantlarında ise doğumdan sonraki altı haftada bu yöntemin kullanılmaması gerekir. Bahsedilen süreç hariç bebeğe ve anne sütüne zarar vermeyerek emzirme döneminde olan kadınlar için oldukça avantajlıdır.

Deri Altı İmplantın Uygulanması ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dirseğinizden üç beş santimetre yukarısında lokal anestezi ile takılan implant kullanımı son dönemlerde merak konusu olmuştur. İşlem sırasında ve öncesinde önemli birkaç nokta bulunur. Örneğin deri altı implant uygulamasından önce kullandığınız doğum kontrolü yönteminin bilinmesi gerekir.

İşlemden önce gerçekleşen anemnez de bunun gibi önemli noktalar doktorunuz tarafından alınacaktır. İki üç dakika süren cerrahi müdahalede implant subdermal yapıya yerleştirilir. İmplant cerrahi müdahaleden 24 saat sonra koruma sağlar. Doğurganlık anlamında kadında herhangi bir değişeme sebep olmaz. Kolay takılmasının yanı sıra çıkarıldığı takdirde yumurta oluşumu kaldığı yerden devam eder.

Deri altı implant uygulaması 24 yıllık bir tecrübeye sahiptir. Doğru kullanılması durumunda sağlık açısında tehlike arz etmez. Kadınların işlem sonrasında eski aktif yaşamında hiçbir değişiklik olmaz. Ancak bazı bireylere farklı korunma yöntemi önerilir. Kalp rahatsızlığı, trombozu ve meme kanseri olan hastalar için deri altı implantı takılmamalıdır. Ek olarak tüberküloz, epilepsi, hipertansiyon ve karaciğer rahatsızlığı bulunan bireylerin implant kullanması sakıncalıdır. Fakat doktorunuza farklı korunma yöntemleri hakkında danışabilirsiniz.

Deri Altı İmplantı Kullanım Süresi

Lokal anestezi ile iki üç dakikada vücudunuza yerleştirilen implantların kullanım süresi değişebilir. Özellikle bulunduğumuz çağın teknolojisi sağlık disiplini ve çalışmalarını etkilemiştir. Genel olarak üç yıl koruma sağlayan deri altı implantların kullanımı beş yıla kadar uzamıştır. Kolunuzun üst tarafına açılan küçük bir kes yardımıyla yerleştirilen implantın kullanım ömrünün yanı sıra korumada sizlere garanti verir.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
03:12